Godt legetøj til børn med ASF

Dreng der kysser sin hund
Godt legetøj til børn med ASF
Henrik Andersen
-
10/02/2022
-

Bor man i lejlighed eller et sted, hvor det ikke er muligt eller optimalt at holde husdyr, kan det ofte være svært at opfylde børns hede ønske om at få en hund eller en kat. Travl livsstil har også en stor betydning, når man skal beslutte sig for, om der skal anskaffes et husdyr, som kræver både omsorg, mad, motion, adspredelse og tid.

Dyr kan give børn mange gode oplevelser op gennem opvæksten, og undersøgelser har vist, at nærkontakten med dyr kan bidrage til mindre stress og udskillelse af det naturlige velværehormon oxytocin. Dette gælder i øvrigt for både børn og voksne.

Især for børn med særlige behov, såsom f.eks. autismespektrum forstyrrelse (ASF), kan kontakten med kæledyr have en ekstra positiv effekt i forhold til deres livskvalitet og deres evne til at håndtere dagligdagens udfordringer.

Men er dagligdagen og boligens størrelse ikke egnet til, at familien holder husdyr, kan gode råd være dyre. Men sådan behøver det ikke at være. Et robotdyr kan i mange tilfælde vække glæde og skabe ro og velvære for børn, som ellers kan være svære at nå ind til på andre måder.

Hvad kan et robotdyr gøre af forskel i hverdagen?

Robotdyr findes i mange forskellige udgaver, det kan være som robothund i forskellige racer, som katte i forskellige farver, som dinosaurer, som sælunger, fugle osv.

Robotdyrene kan være interaktive, så de reagerer på f.eks. berøring, lyd, lys m.v., og de kan også være rent mekaniske og følge en fast indprogrammering. Nogle dinosaurdyr kan endda indlære nye ting ved særlig kommandoer, og det vil børn med særlige behov kunne få ekstra glæde af.

I undersøgelser af betydningen af kæledyr for personer med særlige behov har det vist sig, at interaktive robotdyr har næsten helt samme positive virkning som levende kæledyr. Det skyldes ikke mindst, at interaktive robotdyr reagerer helt adækvat og realistisk på f.eks. kæletegn og lyd, så man får indtrykket af, at man sidder med et levende dyr.

Tilbud med levende dyr rundt om i landet for børn med ASF

Der findes forskellige tilbud til børn med ASF, bl.a. mulighed for at besøge bondegårde med mulighed for at kæle med større dyr som køer, får osv., og der findes sågar mulighed for at gå tur og kæle med alpacaer (der er i familie med lamaer) mindst ét sted i landet. Alle disse tilbud kan være gavnlige for børn med særlige behov. Men samværet med dyrene har her et begrænset omfang mht. tiden, barnet er sammen med dyrene, og der er måske ikke altid lejlighed til at køre ud og opsøge dyrene til hverdag.

Kan de samme positive effekter nås med et robotdyr?

Hvis man prøver at nå de samme positive effekter med et robotdyr som med et levende dyr, kan man spare sig for de løbende udgifter til f.eks. mad og dyrlæge, samtidig med at et robotdyr altid er indstillet på at kæle og være til rådighed, når der er behov for det. Det eneste, der kræves, er lejlighedsvis nye batterier og lidt pelspleje, så robotdyret holder sig pænt. Elektronik kan holde til en vist mål af bump og stød, men under alle omstændigheder kan et robotdyr være bedst at anskaffe, især hvis et barn pga. temperament ikke kan betros et levende dyr, som selvfølgelig kræver nænsom, kærlig, tålmodig og omhyggelig omgang for ikke at komme til skade.

Hvor kan man købe et robotdyr?

Robotdyr kan anskaffes i både netbutikker og i fysiske forretninger, og begge steder kan det hurtigt afgøres, om robotdyret vækker interesse hos barnet, så der ikke bliver tale om en fejlinvestering. Som et godt råd til dagligdagen er det at huske at fjerne al mad, slik og drikkevarer, som et barn kan finde på at tilbyde robotdyret, men som kan ende med at tilsmudse pels og lignende og i værste fald ødelægge elektronikken.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!